KOOR & CORONA

2021

Corona heeft veel gedaan met de verenigingen in Limburg. Just4Funkoor uit het Heuvelland is niet bij de pakken gaan neerzitten.
Voor Just4Funkoor uit het Heuvelland gaat dit verhaal niet op.
Integendeel, het heeft ons juist veel opgeleverd. Dit willen we graag met u delen om te laten zien dat het ook anders kan.
Gedurende de lockdown periode hebben de wekelijkse repetities hun doorgang gevonden, ieder vanuit de eigen woonplek.
In deze periode hebben we 2 nieuwe songs in gestudeerd. Het resultaat mag er zijn.

Just4Fun is een "gemengd" koor  met hoofdzakelijk vrouwen en één heer. Het is gevestigd in het Heuvelland in Zuid Limburg.
De muziek die wij uitvoeren is meerstemmig. Hierdoor is het zingen voor iedereen altijd een uitdaging.
Dit leidt tot een klinkend resultaat! Verschillende keren per jaar treden wij op in de regio. Dit klinkt allemaal heel serieus en dat is het ook.
Maar daarnaast hebben we er vooral heel veel plezier in. Normaliter wordt er 1x keer per week, op dinsdagavond, in Gulpen geoefend.
De corona crisis heeft ons in het voorjaar van 2020 helaas gedwongen om te verhuizen van repetitielokaal en Lemiers te verlaten.
Ons nieuwe repetitie lokaal het "Gulper Hoes" heeft een ultra modern ventilatie systeem en is zeer ruim.
Dit betekent dat we ver uit elkaar staan; minimaal 2 meter. Maar toen kwam de totale lockdown en mochten we niet meer fysiek repeteren en was het gedaan met het wekelijks contact.
Toch hebben we tijdens de hele corona periode contact en de verbinding weten te behouden. Dit was voor iedereen een uitdaging en vraagt van iedereen een extra inspanning.
Via een digitale verbinding hadden we wekelijks contact met elkaar. In het begin was het zoeken naar de beste manier. Eerst met kleine groepjes, twee of drie personen uit je eigen stem groep.
Een oefening van circa 15 minuten. Voor iedereen was het in het begin heel erg wennen, want je moest immers alleen voor zingen, hetzij in kleine groepjes.
De dirigente, Ingrid Oomen de Bruin, gaf ons  nauwkeurige aanwijzingen. Zij deed dat op een zodanige positieve manier dat je durfde en leerde om alleen voor te zingen.
Als je aan de beurt was, gingen de microfoons en camera’s bij de andere deelnemers uit.
Zodat er geen bijgeluiden en afleiding door beeld was. Op deze manier kon je geconcentreerd je taak uitvoeren.
De luisterende deelnemers zongen thuis mee, waardoor ze tevens repeteerden. Tijdens deze repetities maakte je aantekeningen waarmee je in de komende week aan de slag moest.

Later, toen we er min of meer aan gewend waren maakten we de groepen groter en duurde de repetitie circa drie kwartier.  Je repeteerde dan met je eigen stemgroep.
Toen werd het ook veel gezelliger want we hadden wekelijks contact en er was ook tijd om even te praten en je vernam van elkaar hoe het met elkaar ging.

Bij Chorusonline uit Epen waren we voor corona al klant en we kochten daar de koor arrangementen. Tijdens de lockdown periode bood Chorusonline aan om “op afstand met elkaar te zingen”. Chorus online heeft een speciaal voor koren geschreven 6 weken programma ontwikkeld voor koren, die tijdens corona die wel willen doorgaan, maar even niet weten hoe. In zes weken oefen je thuis met je eigen vocal tracks op je mobiel. Wij zijn ingehaakt op dit aanbod van Chorus online. Dirigente Ingrid stuurde iedere week audio oefen-opnames en ingesproken instructies. Van Chorusonline ontvingen we vocal tracks en regelmatig studie- en opname-tips. In de tweede helft van het project ontvingen we een dirigeerfilmpje van Ingrid, zodat de inzetten gelijk waren. Aan het eind van het project stuurde je je eigen audio opname in, opgenomen met je eigen mobiel. Chorus online voegde alle stemmen samen in studio software. Vervolgens maakte iedereen met zijn eigen mobiel een videofilmpje. Audio en video werden samen gevoegd.

We zijn gestart met een rustig nummer van Christina Aquilera “Say Something. Het filmpje en muziek, ingezongen door de koorleden afzonderlijk, is het resultaat.

Het zes-weken project was klaar en de corona perikelen bleven maar voortduren. De wekelijkse repetities waren minder uitdagend als er geen doel was.
Al gauw kwam het voorstel om een tweede zes weken project op te starten. De keuze viel op “Rolling in the Deep” van Adele. Een popnummer met veel tempo.

We hebben heel veel geleerd van deze andere manier van repeteren. We zijn gegroeid en durven meer. Eigenlijk was het repeteren een individuele zangles voor iedereen. Je kent je eigen valkuilen nu beter.

De dirigente weet van ieder koorlid de sterke en zwakke punten en waar aan gewerkt kan worden. Vele technieken, zoals o.a. de ademsteun heb je nu beter leren te gebruiken.
Door de video opname ben je je meer bewust van de presentatie. Je bent je bewust, dat je de boodschap van het lied over moet brengen.

Kortom, het heeft ons heel veel gebracht. We hebben de verbinding met elkaar weten te behouden. We zijn gegroeid als koor en als individueel lid.
Maar bovenal hebben we het plezier in het zingen en onze vereniging niet verloren.
Nu genieten we van een welverdiende vakantie en in september hopen we weer op de normale manier te kunnen opstarten.
Mocht dit niet kunnen dan hebben wij in ieder geval een manier gevonden om ons niet het plezier door corona te laten ontnemen.

Inmiddels repeteren we weer life in kleine groepjes aan "Roller Coaster" van Danny Vera.

Een optreden ?

Bent u benieuwd naar Popkoor Just4fun en zou u willen dat wij komen optreden?
Stuur ons gerust een mail: info@just4funkoor.nl